Mobirise

PSORIJAZA

MR SCI MED DR TEA KEPČIJA MEDIĆ O PSORIJAZI I KARTALIN KREMI


Psorijaza je hronično, genetski determinisano, imunsko, inflamacijsko i proliferativno oboljenje. Kožne promene se javljaju u nepravilnom toku, sa različitim kliničkim slikama. Izgled psorijazne promene je karakterističan: crvenkaste zadebljale plaže sa belim adherentnim( čvrsto priljubljenim) srebrnastim ljuspama (eritematoskvamozne promene). Promene osim na koži mogu da se javljaju u kosmatom delu glave I na noktima. Kod 5-7 % od ukupno obolelih promenemogu biti na zglobovima.

Javlja se kod 1-2% osba u ukupnoj populaciji. U Srbiji ima oko 150.000 osoba obolelih od ove bolesti.

Psorijaza ima tkz. poligenski tip nasleđivanja. Kod jednojajčanih blizanaca javlja se u 90% slučajeva. Česta je u porodicama. Ukoliko jedan roditelj ima psorijazu, verovatnoća da će njihovo dete imati je oko 25%, a ukolko oba roditelja imaju ovo oboljenje, dete če verovatno imati šansu za oko 60-70%.

Kartalin krema

Da bi se genotip ispoljio u fenotipski jasnu klinički uočljivu psorijazu postoje mnogobrojni endogeni i egzogeni okidači (stimulusi / “upaljači”). Egzogeni su: fizički faktori: mikto i makro povrede, vakcinacija ili injekcije, hirurška intervencija I sl; hemijski faktori: kuterizacija, lokalna primena pojedinih lekova, čak i za lečenje psorijaze, kozmetski tretmani; upalne promene: herpes zoster, impetigo, mikoze, kontaktni dermatitis i sl. Endogeni faktori : stress kao najčešći uročnik, potom uzimanje pojedinih lekova, npr beta blokatori ili litijum, antimalarici. Česti provocirajuči fakotri su:infekcje: bakterijske, virusne; zatim uzimanje alkohola; kao i bolesti : dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, pušenje sl

Kliničke slike / manifestacije psorijaze. Kožna promena je karakteristična: dobro ograničena od okolne kože, tamno crvene boje, zadebljale kože na čijj površini su srebrnkaste čvrsto priljubljenje ljuspe. Na osnovu veličine, kofiguracije i distribucije lezija razlikuje se više morfoloških oblika psorijaze.

Psoriasis vulgaris, je hronična stacionarna psorijaza. Ovo je najčešći oblik. Predilekciona (najčešća) mesta su laktovi, kolena, kosmati deo glave (najčešće potiljak), lumbalna regija i pupak. Najčešće je oblika novčića ali mogu se videti i plaže ili veći areali. Drugi oblici: psoriasis nularis: u obliku prstena, P. gyrata, serpiginosa er geographica… Psoriasis inversa se javlja kada su prmene ispoljene na koži prevoja, intertriginoznih regija: pazusi, prepone, predeli ispod dojki i dr. Psorijaza dlanova i tabana ima izgled keratotičnih promena i nekad ih nije lako izdiferencirati. Psorijaza noktiju može da ima vrlo težak oblik. Nokti su zadebljali, vrhovi prstiju nemaju mogućnost fine manipulacije kada se radi o šakama, ili često udaraju u obuću kada se radi o stopalima. Nažalost postoje I tkz nestabilne psorijaze, koje ne retko prelaze u još teži oblik: eritrodermiju. Pustulozne formne dalje komplikuju I dijagnostiku I lečenje, ovih vrlo teških oblika.

Lečenje psorijaze je vrlo komplikovan, multidisciplinaran terman, koji zavisi od puno faktora. Starost pacijenta, pol, zamimanje, opšte zdravstveno stanje, inteligencija, psihički status, trajanje i oblik psorijaze, presudni su kako će se sprovoditi lečenje, ka I da li će biti ambulatno ili stacionarno. Ne postoji lek koji zauvek rešava ovaj problem. Kliničko izlečenje je prelazak fenotipskog oblika (vidljivog) u genotipski, koji i pod manjim noksama, uzrocima može opet da se ispolji. Lečenje može biti sistemsko I loklano ili, vrlo često kombinacija oba tipa. Sistemsko lečenje podrazumeva uzimanje lekova zavisno od opšteg stanja organizma i uznapredovalosti kliničke slike. To su: citostatsko lečenje, uzimanje retinoida, retko : ciklsporin A; sistemska fototerapija: PUVA terapija; U sistemskoj terapiji reporučuju se i dijete različitih šema.

Lokalna terapija je bezbednija i podrazumeva nanošenje leka na samu promenu. Zavisi od veličine i oblika psorijazne promene. Koriste keratolitici, kako bi ljuspu skinuli sa površine psorijatske promeneiI time omogućili ulazak i dejstvo lekovite supstance. Najčešće se koristi salicilna kiselina u obliku 3 %ili 5% masti. Ditranol i katrani su mešu prvim uspešnim terapijama I se ranije su se često kristili, ali je njihova promena smanjena zbog nedostupnosti od strane farmaceutskih kuća. Koriste se fototerapija, sunčajem klimatoterapija u banjama, kao dopunski terapijski modaliteti. U lokalnoj terapiji povremeno se koristi Kalcipotriol, i u sadašnje vremen uglavnom za lečenje upornih promena na noktima. Daje dobre rezultate kod oko 30% pacijenata, delimične kod još oko 20% a oko polovine pacijeneta ne reaguju na ove lekove. Lokalna kortikosterodina terapija je nalakša za primenu zbog svog anti inflamatornog dejstva ,eliminisanjem parakeratotičnih naslaga, konforna primena I sl. Brojni negatvni efekti, a kao najvažniji je resorpcija sa velikih površina I kumulativni efekat mogu dovesti do poremećaja rada nadbubrežnih žlezdi. Takođe, dugotrajna primena lokalnih ks masti izaziva tkz Reebaund fenomen, odonosno pojava psorijaznih promena je izraženija, intenzivnija, dugotrajnija, i pacijent (i lekar) se vrlo brzo nađu u beskonačnom krugu poboljšanja i još intenzivnijih pogoršanja.

Na našem tržištu se pojavio lek KARTALIN, koji je pomogao u rešavanju više hiljada pacijenata, a razvjen od strane prof dr Dmitruk Vadim Stepanovića I Medicinskog fakulteta Sibirskg univerziteta u Tomsku. Taj lek je deo zvaničnog tretmana sa izrazito viskokim novoom bezbednosti. Kartalin ublažava simptome psorijaze, atopijskog dermatitisa I ekcema. Sastav ovog leka: ekstrakt sibirskog nevena, med, kamilica, A vitamin, ulje lavande i eukaliptusa, salicilna kiselina, solidol i lizozom. Svaki od ovih sastojaka pojedinačno, a naročito u kombinaciji poboljšavaju odnosno rešavaju klinički oblik psorijaze. Salicilna kiselina kao keratotilik uklanja brojne skvame na površini psorijatske promene. Ovim se omogućava dejstvo ostalih komponentni:kamilic koja ima antiinflamatorno (antiupalno) dejstvo umiruje izraženo crvenilo psorjatskog plaka. Ulje lavande umiruje nervnu napetost otkanja stes, ublažava bolove,neguje kožu tako što umiruje osećaj svraba. Ulje eukaliptusa deluje kao antiseptik, koji time smanjuje mogućnost sekundarnih infekcija na neravnoj površini kože. Ima i umirujuće dejstvo, daje prijatan osećaj blagog hlađenja. Med ima važan antibakterijski efekat, zatim hidrira kožu, čini je vlažnom i elastičnom i ubrzava epitelizaciju ranica. Med predstavalja jednog od najvećih prijatelja naše kože. Ekstrakt sibirskog nevena ima umirujuće dejstvo i podržava regeneraciju kože. Prirodni enzim lizozim I medicinksi solidol se koristi u narodnoj medicine više stotina godina kao dokazana sredstva za lečenje kožnih oboljenja.

Klinčkim iskustvom uočeno je da su najbolja dejstva Kartalina kod stabilnih oblika vulgarne psorijaze. Mast se nanosi 2x dnevno, bez utrljavanja, a najbolji efekti se postižu kada se uveče aplikuje i okluziv = najlonska folija. Efekti se ispoljavaju posle oko 10tak dana , kada dolazi do gotovo potpunog otklanjanja skvama( ljuspi) i smanjenja infiltracije, odnosno smanjenja zadebljanja psorijatskog plaka. Nakon toga nastupa period daljeg stanjenja zadebljanja , ali ovaj process može da potraje nekoliko nedelja, te je potrebno pacijentu objasniti da dugotrajno oboljenje kao što je psorijaza, zahteva dugotrajni tretman radi dugotrajnih efekata, na radost i pacijenta i lekara. U priodu korištenja Kartalina zabranjeno je direktno izlaganje Suncu nepostredno nakon nanošenja masti. Alergijskih manifestacija do sada nije bilo, a pretpostavka je da se može desiti samo u kontaktu sa sastojkom na koji je pacijent alergičan. U toku multidisciplinarnog lečenja treba obratiti pažnju na ishranu, kupanje blagim uljanim kupkama I podizanju opšte otpornosti organizma.

Kartalin je atestiran u Rusiji i u zemljama EU. To je prirodan preparat sa maksimalnom bezbednošću. Daje duge remisije bolesti koja omogućava kvalitetan život pacijentima, te svrstava ovaj preparat u visoko efikasan metod za rešavanja psorijaze kao dugotrajne bolesti.

mr sci med dr Tea Kepčija Medić spec dermatovenerologije

Kontakt info

Za Srbiju

Dalmatinska 115/27, 11000 Beograd, Srbija
Telefon: (+ 381) 011 4360019
Email: office@kartalin.rs
www.kartalin.rs

Za područje BiH

ICM doo, Vojvode Putnika 12, 76300 Bijeljina, Bosna i Hercegovina
Telefoni: 055/419 734, 055/490-396, 055/210-290
Email: icmdoo@gmail.com

© Copyright 2022 // CeltisPharm // Kartalin Herba krema // Kartalin šampon // Web by Chilli Media