amp template

SEBOROIČNI DERMATITIS 

MR SCI MED DR TEA KEPČIJA MEDIĆ 

Seboreja je genetski determinisana i označava masni tip kože. Ona pod određenim okolnostima, može preći u zapaljenski oblik: seboroični dermatitis (SD).
SD je hronično zapaljensko oboljenje koje karateriše pojava crvenila i ljuspanje. Javlja se na seboroičnim regijama, regijama gde je prisutan veliki broj seboroičnih žlezda: u kosmatom delu glave, na centralnim regijama lica, u predelu grudne kosti, izmedju lopatica...
Brojni su provocirajući faktori: uticaj hormona- adrogena, koji stimulišu rad lojnih žlezda, zamor, emocionalni stres, neurogeni faktori - npr. kod Parkinsonove bolesti, klimatski faktori - pogoršanje bolesti s jeseni i u toku zime (niske spoljne temperature, smanjenje vlažnosti vazduha), nutritivni faktori - alkohol, slana, ljuta hrana, imunski faktori - pratilac pojedinih oboljenja...
Klinički izgled je pojava crvenila oko korena dlaka, koja se spajaju u veće površine. Ukoliko se stanje pogoršava, ovi areali zadebljavaju i ljuspaju se, a ljuspe su žute boje. 

Kartalin krema

Lečenje je najčešće antifugalnim lekovima u obliku šampona / krema ili u kratkim periodima korištenje lokalnih kortikosteroidnih preparata, najzgodnije losiona i šampona. U težim oblicima mogu da se koriste ketokonazol oralno, ili opša kortikosteroidna tepija.

 Postoje prelazi seboroičnog dermatitisa u psorijazu a usled dugotrajnog i intenzivnog češanja kože glave. Tada se psorijaza ispoljava gotovo isključivo samo na kapilicijumu a ne na drugim predilekcionim mestima (laktovi, kolena...). Često je veoma teško klinički (pa i histološki) razlikovati seboroični dermatitis od psorijaze. Kod klasične psorijaze kapilicijuma (kosmatog dela glave) zadebljanja kože su intenzivnija, i ljuspe su bele boje.

Lečenje psorijaze ove regije je dugotrajno, i naporno. Uglavnom se koriste lokalna korstikosteroidna sredstva u kratkotrajnim terapijama i salicilna ulja u dugotrajnim terapijskim modalitetima. Promenjivog su uspeha, jer je u lečenju psorijaze potreban multidisciplinarni pristup.

Zbog dugotrajnog trajanja oba oboljenja, težnja je da terapija bude lokalna sa malo ili nimalo neželjenih efekata, ali da bude dovoljno efikasna, da pacijentu omogućava kvalitetan život. Potrebno je da terapeutsko sredstvo ima sposobnost da rešava nekoliko problema: uklanja ljuspice, umiruje crvenilo, smanjuje intenzitet lučenja lojnih žlezdi, hidrira i vlaži kožu, odnosno ne presušuje je i ne iritira je.

KARTALIN ŠAMPON je odličan izbor u tretiranju kosmatog dela glave kod seboroičnog dermatitisa i kod psorijaze kapilicijuma. Njegove mnogobrojne i lekove komponente, odavno su poznate u narodnim terapijama, a sada su iskorištene na veoma efikasan način, tako da uz jednostavnu primenu šampona, u dve faze, bitno popravlja stanje kože.

Obavezno je naznačiti pacijentu da u toku pranja kose bude nežan, da ne trlja, ne grebe ili ne češe kožu glave, jer bi ovakvim postupcima podsticao stvaranje novih ljuspi. Ovakav preparat omogućava lagano ali dugotrajno uklanjanje ljuspica, zadebljanja kože i crvenila u kosmatom delu glave, uz odličan higijenski učinak. Korištenjem ovog preparata, uz pranje kose, pacijent se rešava neprijatnog, dugotrajnog problema na koži glave, dobija osećaj lakoće, te mu se kvalitet života umnogome poboljšava.

Potom: esktrakt sibirskog nevena....

I dr. elementi šampona....

Kontakt info

Za Srbiju

Dalmatinska 115/27, 11000 Beograd, Srbija
Telefon: (+ 381) 011 4360019
Email: office@kartalin.rs
www.kartalin.rs

Za područje BiH

ICM doo, Vojvode Putnika 12, 76300 Bijeljina, Bosna i Hercegovina
Telefoni: 055/419 734, 055/490-396, 055/210-290
Email: icmdoo@gmail.com

© Copyright 2022 // CeltisPharm // Kartalin Herba krema // Kartalin šampon // Web by Chilli Media